10 Kasım 2010 Çarşamba

Krep nasıl yapılır?



Un, süt, yağ, yumurta…Bu dörtlü, keyifli bir kahvaltı için sizin en büyük yardımcılarınız olabilir. Ne olduğunu az çok tahmin ettiniz tabi bahsedeceğimiz bu lezzetin. Krep… Kimi zaman sabah kahvaltılarının kurtarıcısı, kimi zaman da öğle sonrası dost toplantılarının lezzetli bir ikramı. Çokça da kalabalık bir kahvaltı masasının hep birlikte paylaşılan leziz mutluluğu.

Krep her ne kadar, süt yumurta gibi her zaman buzdolabınızda bulunabilecek malzemelerle yapılan bir yiyecek olsa da, hazırlaması dikkat ve zamanlama gerektirmekte. İlk bakışta kolay gibi görünse de, biraz el marifeti, biraz çabukluk ve pratiklik, biraz da klasik tabirle “el ayarı, göz kararı” istiyor sizden krep. Malum, süt ve yumurta çok çabuk kıvamını kaybedip bozulabilen ürünler. Ateşte fazla ya da az tutmak, krep hamurundaki oranları, az veya çok çırpılmaları, krepin lezzetini dolayısı ile hazırladığınız krepin beğenilmesini doğrudan etkileyecektir. Peki bu lezzetin fiyaskoya dönüşmemesi ve tabakta bırakılan krep dilimlerini görüp “Ben zaten krep sevmiyorum” sözlerini işitmemek için hangi basit ipuçlarını uygulamanız gerekiyor? Şimdi kısaca bunlardan bahsedelim.

Öncelikle krep için hazırlayacağınız harç, yani krep hamurunuzun kıvamı önemli. Derince bir kabın içine un, yumurta, süt, çok az çiçek yağı ve su katıp çırparak hazırlayacağınız bu hamur için ilk kural şu: Hamurun pütür pütür hale gelmemesi, topaklaşmaması. Bunun için hızlıca ve uzunca bir süre çırpmak çok önemli. (Tabi bu süre gereğinden fazla da uzamamalı, süt ve yumurtanın özel durumundan bahsetmiştik) Bu noktada malzemelerin hangi sırayla birbirine karıştırılacağı da önemli. Kimi zaman ilk çırpmada un, süt, su kullanılıp, yumurtalar daha sonra eklenip çırpmaya devam edilmekte. Fakat ilk çırpma sırasında diğer malzemeler ile birlikte yumurta da aynı anda eklenirse (Hatta önce yumurta ve unu karıştırıp, ardından sütü azar azar katarak çırpılırsa ) topaklanma sorunu ortadan kalkacaktır. “Harcın içine kabartma tozu katmalı mıyım?” derseniz, bu elbette tercihinize kalmış. Daha dolgun krep dilimleri istiyorsanız kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Şunu söyleyebiliriz ki, klasik bir krep lezzeti için kabartma tozuna gerek yok. Ayrıca kreplerin tatlı ya da tuzlu olması da damak tadınıza bağlı. Hamura ekleyeceğiniz bir miktar tuz ya da şekerle, tam aradığınız lezzette krepler yapabileceksiniz.

Yumurtayı nasıl ekleyeceğiniz de önemli bir püf noktası. Daha yumuşak bir krep hazırlamak isterseniz, yumurta akı ve sarısını ayırıp, önce sarısını hamur harcına eklemelisiniz. Yumurta akını ise ayrı bir kapta çırpıp, asıl harca azar azar katmalısınız.
Krep hamurunu hazırladınız. Hamur burada lafın gelişi, bu daha çok koyu, yoğun bir sıvı hamuru, daha doğrusu harcı. Eğer daha lezzetli krepler pişirmek isterseniz, bu sıvı krep hamurunu 1-2 saat buzdolapında dinlendirmenizi öneririz. Dinlenmiş hamur ile, un, süt ve yumurta lezzetleri birbiriyle daha çok özleşip bütünleşecek. Tabi krepleri hemen pişirmek zorunda değilseniz. Bildiğiniz gibi krep, sabahları kalkar kalkmaz “Bu sabah canım krep çekti, hemen hazırlayayım” cümlesi ile ifade edilebilecek ani kararların yemeğidir genellikle!

Lezzetli bir krep için bir diğer püf noktası da kullanılacak yağın çeşidi ve miktarı. Tavada kızdıracağınız yağ miktarını mümkün olduğunca az kullanmanızı öneririz. Ne kadar az yağ kullanırsanız o kadar lezzetli krepler elde edeceksiniz. Hem yağın kokusu hazırladığınız krepin kendine özgü koku ve lezzetini örtmemiş olacak hem de daha hafif krepler hazırlamış olacaksınız. Yağ çeşidi de tercihinize ve damak tadınıza kalmış. Çok az miktarda tereyağı ya da margarin, çiçekyağından daha lezzetli krepler pişirmenizi sağlayacak. Fakat çiçekyağına göre biraz daha ağır bir lezzeti olabilir elbette.

Sıra geldi krepleri kızartmaya.Tavada kızdırdığınız yağın üstüne sıvı krep hamurundan kepçeyle bir miktar alıp tavaya dökebilirsiniz. Bundan sonrası ise biraz el mahareti. Öncelikle tavayı oynatarak krep harcını tüm tavaya eşit şekilde yaymalısınız. Maharetinize güveniyorsanız tavayı sallayıp, kızarmakta olan krep dilimini ters yüz edebilir, her iki tarafınında düzgün pişmesini sağlayabilirsiniz. Bunun yerine spatula ile de aynı işlemi yapabilirsiniz. Krepleri fazla yakmadan başka bir tabağa almalısınız. Hazırladığınız kreplerin arasına (Tatlı ya da tuzlu tercinize göre) reçel, marmelat, bal koyabileceğiniz gibi, ince peynir dilimleri veya rendesi ekleyip katlayarak dürüm şeklinde de servis edebilirsiniz. Bu şekilde sade krep dilimlerine lezzetler katıp, görsel olarak da renklendirebilirsiniz. Artık kreplerinizi afiyetle yiyebilirsiniz

netten alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder